måndag 4 augusti 2014

Bra tid att formklippa.

I en trädgård gäller det att hitta en balans mellan strikta former och det böljande mjuka. Mellan blommande växter och växter som är vackra för sina blad eller för sina former. Under vinterhalvåret när så mycket växtlighet i trädgården har vissnat ner, så framträder till exempel de formklippta växterna extra tydligt. Särskilt de som är vintergröna eller städsegröna.  

Växter som är särskilt tacksamma att formklippa är till exempel buxbom, idegran och tuja.  Men även liguster, avenbok och järnek. Jag har även sett fina exempel på formklippt bambu och spirea. 

På försommaren skjuter de flesta växter som mest skott och ofta är det lagom att formklippa i tiden strax före midsommar. Fram i augusti-september kan det vara lagom att putsa ytterligare en gång (lite beroende på var i landet man bor förstås). Då håller sig formerna snygga under vintern, men det ger ändå växten tid att återhämta sig ordentligt innan kylan kommer. 



Besökte som bekant slottet Versailles tidigare i somras och 
i parken runt slottet är det mycket som är formklippt och vältuktat, 
både i form av raka häckar och solitära växter.



Koniska former, klot, halvklot och klockformer står i långa rader. Under promenaden genom parken hann vi börja förundras över den enorma mängden klippning som måste göras under en säsong. Hur hinner de med allt och hur lyckas de få formerna så perfekta på alla sina buskar?



Snart fick vi svaret! De har olika klippmallar till sin hjälp. Vi stannade till en stund och beundrade hur geschwindt arbetet gick. Ja, naturligtvis har man tillgång till hjälpmedel i en så stor anläggning. Helt andra hjälpmedel än man har behov av i en privat villaträdgård. Själv har jag genom åren möjligen använt snören till hjälp för att få ligusterhäcken vågrät och rak.

Det som förvånade allra mest var dock att de var i full färd med att beskära buskarna mitt i solgasset och stekhettan. Hemma har jag fått lära mig att man ska undvika att beskära när det är soligt, för att förhindra att växterna förlorar för mycket vätska genom snittytorna. En mulen eller småregnig dag är istället att föredra. 

Men snyggt blev det i alla fall!
Och de franska växterna är helt säkert av ett mycket tåligare virke!  :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...