måndag 7 juli 2014

Körsbärsträden 'Stella'

Sommaren 1997 planterade vi ett körsbärsträd av sorten 'Stella' och det växte sig väldigt stort med tiden. Vi kunde till slut stå på altanen en våning upp och plocka bär från de mellersta grenarna. När vi stod inför att göra om trädgården tog vi hjälp av duktiga Anna W Fasth på Kungsbacka trädgårdsdesign och hon tyckte absolut att vi skulle behålla trädet. En trädgården behöver ha tak! Skissen som togs fram utgick därför till stor del från trädets placering och en skuggrabatt ritades in på ytan därunder. Sommaren 2013 bar trädet bär som aldrig förr! Vi plockade nog 100 liter körsbär. Åt själva och gav bort till grannarna och till släkt och vänner. Fåglarna åt nog upp ungefär lika mycket.



Men grävmaskiner, stressade grävmaskinister och träd ska inte komma för när varandra. Vi upptäckte skadan på stammen först ett par dagar efter att den uppstått och med hjälp av Anna W Fasth skickades bilder på skadan till en trädgårdsingenjör. Det bedömdes att trädet troligen skulle överleva, men därefter försvagas alltmer år för år. Vi tog därför beslutet att ta ner vårt kära 'Stella' och låta plantera ett nytt träd av samma sort.



Det största 'Stella' som gick att få tag på var containerodlat och 6 år gammalt. Och det planterades på samma plats som vårt gamla. Men de skuggälskande växterna i rabatten runt om har det verkligen kämpigt denna soliga vår och sommar. Och våra körsbär kommer vi få köpa på ICA i år. På bilden nedan syns nämligen hela årets skörd, ett enda litet bär sitter kvar. Vi får väl dela det på fyra i familjen!



Men det känns bättre att kunna följa ett nytt träd som får växa sig större och starkare med tiden, än att ha ett skadat träd i trädgården, som bara försvagas och kanske drar på sig sjukdomar. Redan nästa år kommer  körsbärsträdet att ge mer skugga. Och kanske kan vi då hoppas på dubbelt så stor skörd!



1 kommentar:

  1. Hade nog gått att skydda sårskadan med tjära eller ympvax i stället för att ta bort trädet

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...